preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Vinkovci

Login
Brojač posjeta i sat

 


 

Tražilica
Kalendar
« Ožujak 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Da li si ovisnik o računalu???Korisne poveznice

AKTIVNOSTI ŠKOLSKE KNJIŽNICE

ŠKOLSKA GODINA 2015./2016.

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

I ove godine smo u školi organizirali natjecanje u čitanju naglas. U ponedjeljak 12. listopada natjecali su se učenici od 6. do 8. razreda, a u povjerenstvu su bile Matija Ergotić, Dubravka Benki i Katarina Andrić. Najbolja je bila Klara Plavšić iz 8. a, druga je bila Magdalena Maroš iz 8. b, a treća Dora Petrović iz 8. b. Mentorica im  je Ivana Karlušić Budimir.

Sutradan 13. listopada natjecali su se učenici od 3. do 5. razreda, a u njihovom povjerenstvu su bili Dunja Golek, Ivana Karlušić Budimir i Ivan Krajinović. Najbolje ocjene dobila je Nina Kovačević iz 5. b (mentorica je Irena Mataković). Druga je bila Sara Petrović iz 3. b (Jelica Tomić), a treća Valentina Cindrić iz 5. c (Zrinka Jurić).

U petak 16. listopada 2015. Nina i Klara predstavljale su našu školu na Gradskom natjecanju u GKVK. Nina je zauzela izvrsno drugo mjesto u svojoj kategoriji, a Klara treće u svojoj. Čestitamo!

Čestitamo njima dvjema i njihovim mentoricama, ali i svim ovogodišnjim natjecateljima na školskoj razini. Bio je užitak slušati njihovo glasno i izražajno čitanje zanimljivih ulomaka. Pozivamo učenike da već danas razmišljaju o nekom novom tekstu koji će čitati na natjecanju sljedeće godine. 

 

 

ŠKOLSKA GODINA 2014./2015.

ZAVRŠEN PROJEKT ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

Ove školske godine po prvi put smo se uključili u projekt Čitamo mi, u obitelji svi koji promiče kulturu i naviku čitanja učenika, ali i članova njihovih obitelji. U njemu su sudjelovali svi učenici 3. razreda s obiteljima. Kako smo već pisali, knjige su putovale iz tjedna u tjedan u obitelji i ondje boravile po 5 dana. Svaka obitelj je na svoj način prelistavala i čitala knjige. Učenici su srijedom izvještavali razred i knjižničarku o svojim dojmovima čitanja u obitelji. Izbor najljepših dojmova donosimo u nastavku teksta. Dvoje učenika napisalo je i pjesme pa i njih pročitajte.

23. travnja 2015. na Dan hrvatske knjige upriličili smo završetak projekta razgovorom o projektu, čitanjem najljepših ulomaka iz knjiga, izradom straničnika, prezentacijom i plakatima! 24 knjige kupljene za potrebe projekta sada se nalaze u knjižnici i slobodne su za posudbu. Neke od njih već su i posuđene! 

NAJLJEPŠI DOJMOVI O ČITANJU U OBITELJI

"Tu večer kada sam donijela ruksak kući samo smo pregledali knjige. Birali smo one koje ćemo čitati drugi dan. Mom bratu se svidjela knjiga Tajne i čuda znanosti i Zar baš moram u školu? Meni se svidjela knjiga Tajne i čuda znanosti i Upoznaj Hrvatsku iz koje sam saznala razne zanimljive stvari o našoj domovini (npr. legendu o hrvatskom šahu, o kravati i dr.). Mama je pronašla knjigu koja će joj koristiti u njezinom poslu i ponešto si je iz nje zapisala. Pročitala je i one knjige koje su se nama svidjele. Razgovarali smo o njima i prepričavali ih. Njoj se jedna knjiga nije svidjela. Moj tata je puno na putu pa je malo manje mogao čitati s nama. U nedjelju je došao moj djed koji voli puno čitati. On nam je čitao knjigu Tajne i čuda znanosti. Njega sve zanima i puno o tome govori. Ovi dani su nam bili lijepi jer smo se družili i čitali."

Iva Herceg, 3. a

"Jedva sam čekao da dođe petak. Taj dan sam dobio ruksak. Knjige koje su bile unutra nisu bile samo za mene, nego za cijelu obitelj. Od prijatelja iz razreda sam čuo da su zabavne. Jedva sam čekao da vidim je li to stvarno tako. Za navečer smo se dogovorili tko će koju knjigu čitati. Meni su se najviše svidjele knjige Upoznaj Hrvatsku i Zar baš moram u školu? Moj stariji brat je izabrao knjigu Tajne i čuda znanosti. Tati se svidjela knjiga Poticajni roditelji jer je najtanja i nema vremena za čitanje zbog posla. Mama je odabrala 7 ključeva čitanja s razumijevanjem. Djed koji radi u školi odabrao je knjigu Doživljena prošlost. Ovaj vikend mi je bio zanimljiv jer smo se svi zajedno družili i čitali. Doznao sam nove stvari koje dosad nisam znao."

Luka Jakopović, 3. a

"Ovih pet dana mi je bilo super zato što smo čitali i jako dobro se zabavljali. Uz čitanje i zabavu mama i tata su mi puno stvari objasnili i puno me naučili."

Sara Petrović, 3. a

"Tog petka donio sam ruksak kući. Kad sam ga otvorio, ugodno sam se iznenadio jer je u njemu bilo raznovrsnih knjiga. Preko vikenda smo se posvetili čitanju. Svidjela mi se knjiga Tajne i čuda znanosti jer sam u njoj pročitao puno zanimljivosti. Mom bratu se svidjela knjiga 7 ključeva čitanja s razumijevanjem i u njoj  je pročitao neke korisne savjete. Mom tati se svidjela knjiga Upoznaj Hrvatsku jer je u njoj pročitao zanimljive stvari o našoj domovini. Mami se svidjela knjiga Poticajni roditelji zbog brojnih korisnih savjeta u njoj. Smatram da je ovaj projekt veoma dobar jer je čitanje važno u životu."

Marko Miličević, 3. a

"I mi čitamo u obitelji! Donijela sam ruksak kući. Knjige su spremne za odabir. Za svakoga ponešto zanimljivo. Mama je bila oduševljena knjigom 7 ključeva čitanja s razumijevanjem i Upoznaj Hrvatsku. I u 36-oj godini je pronašla nešto novo o našoj prelijepoj državi. Svaki dan je novo učenje!

Brat Matej je bio oduševljen knjigom Tajne i čuda znanosti. Kako je on krenuo u prvi razred i još se uvijek bori s čitanjem, ovo mu je bila prilika za vježbanje čitanja i to ugodna! Bratu Anti se svidjela knjiga Velika utakmica. On je neprestano u nogometu pa me nije iznenadio njegov odabir! Tata je, moram reći, vrlo precizno pročitao knjigu Poticajni roditelji i vrlo je zadovoljan našim odnosom u obitelji. Meni se svidjela knjiga Zar baš moram u školu? Iz nje sam naučila da je zabavno ići u školu. Ovih pet dana je bilo zabavno, ali ruksak je bio premalo kod mene!"

Sara Šmider, 3. a

"Jedva sam dočekao da i ja dobijem ruksak. Od silnog uzbuđenja zaboravio sam roditeljima reći da ga dobivam u petak pa sam ga sam morao nositi kući."

Željko Živić, 3. a

"Moram priznati da baš i ne volim čitati, ali sam iznenadio i mamu i sebe."

Gabriel Šikić, 3. a

"Sretan sam što sam prvi u imeniku. Zato sam prvi dobio knjige. Prvi dan smo svi čitali zajedno. Tata se dosjetio da čitamo svi po dvije stranice. Čitali smo Upoznaj Hrvatsku. Svi smo naučili nešto novo. Drugi dan sam uživao praveći stvari od papira. Uzeo sam mamin mobitel i slikao upute. Svidjela mi se knjiga brojalica Eci peci pec. Danas sam mami čitao Zar baš moram u školu? Moja obitelj uživala je u čitanju. Pozdravlja vas Filip."

Filip Bazina, 3. b

"Kada sam donio knjige kući, svi smo razgledali knjige u ruksaku i razdijelili što će tko čitati. Ja sam čitao Upoznaj Hrvatsku. Volio bih imati tu knjigu. Brat je čitao stripove  o Emilu i detektivima. Tata je čitao Tajne i čuda znanosti, a mama Rukopis iz Akre. Knjige su zanimljive, a čak smo probali praviti i neke životinje od papira. Bilo nam je jako zanimljivo i ovaj vikend nam je jako brzo prošao jer smo svi zajedno čitali knjige."

Josip Idžanović, 3. b

"Božićni su blagdani i svi smo na okupu. Došla sam kući i s nestrpljenjem počela otvarati ruksak. Mama, sestra i ja pregledavale smo knjige. Prvo sam čitala Upoznaj Hrvatsku, a moja sestra je čitala Tajne čuda i znanosti. Knjiga Zar baš moram u školu? Mi se najviše svidjela. Zatim smo sestra i ja radile papirnate ukrase iz knjige Igrajmo se papirom. Jako sam se obradovala knjizi Eci peci pec i CD-u kojega sam rado slušala i pjevala pjesme koje znam još iz vrtića. Voljela bih da opet dobijem ruksak s novim knjigama."

Nika Grlić, 3. b

"Kada sam dobila knjige, bila sam sretna zato što volim čitati. Moja obitelj i ja smo naučili puno novih stvari i podsjetili se na nešto što smo zaboravili. Pjesmice koje sam čula u vrtiću iz knjige Eci peci pec su me baš razveselile. Svidjela mi se knjiga Zar baš moram u školu?, a od spisateljice Sanje Pilić imam i knjigu E, baš mi nije žao! I isto je zanimljiva. Moja mama je čitala Pismo iz Akre i Nemoj reći nikome, a tata je čitao Tajne i čuda znanosti. Meni i mojoj obitelji se svidio ruksak s knjigama pa se nadam da će se svidjeti i drugoj djeci koja ga dobiju. Pozdrav svima i veselo čitanje i druženje s obitelji!"

Robin Obradović, 3. b

"Uzbuđenje je počelo kada sam čula da ću ja sljedeća dobiti ruksak s knjigama. Jako sam bila sretna zbog toga. Meni se svidjela knjiga Igrajmo se papirom, starijoj sestri su se svidjele knjige Zar baš moram u školu? i Nemoj reći nikome. Mama je čitala Upoznaj Hrvatsku i isto Igrajmo se papirom  te su joj se jako svidjele, a tata je čitao Tajne i čuda znanosti, a maloj seki sam ja čitala Eci peci pec. Svi smo se lijepo zabavili i mislim da ćete se i vi jako zabaviti čitanjem. Nemojte misliti da ste samo tako dobili ruksak s knjigama jer niste! Dobili ste ga da knjige čitate!"

Ivana Petanović, 3. b

"Došao je i na mene red da ponesem ruksak kući. Čitali smo svi iz moje obitelji. Pregledao sam sve knjige, a posebno mi se svidjela knjiga Tajne i čuda znanosti. U njoj sam čitao o robotima i razvoju interneta. Moja braća su čitala stripove, mala sestra je poslušala dječje brojalice i pjesme. Mama je čitala knjigu Kad se male glave slože. Tata je pregledao sve knjige i naučio je nešto novo iz knjige Igrajmo se papirom. Baš smo lijepo proveli vikend uz knjige."

Stjepan Ramljak, 3. b

"Vikend nam je bio lijep i drugačiji, nikada nismo svi zajedno čitali knjige."

Petra Šalić, 3. b

"Najviše mi se svidjela knjiga Upoznaj Hrvatsku zato što iz nje mogu naučiti puno o znamenitostima naše zemlje i ljepoti našeg kraja. U ovoj knjizi ima puno toga što mi je pomoglo da proširim svoje znanje iz prirode i društva."

Dora Matanović, 3. c

"Zajedno smo čitali strip Emil i detektivi iz knjige Mendo Mendović i drugi stripovi. Bilo je smiješno, zabavno i poučno. Sestra mi je rekla da je roman Emil i detektivi na popisu lektire za četvrti razred. Jedva čekam! Čitao sam knjigu Promotri, zavoli, čuvaj. Na zanimljiv način nas uči kako promatrati i upoznati prirodu. Moja sestra je čitala knjigu Upoznaj Hrvatsku. Jako joj se svidjela te je rekla da će je ponovno posuditi u knjižnici. Mama i tata su čitali knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu. Kažu da su puno naučili iz nje."

David Đukić, 3. c

"U mojoj obitelji svi zajedno smo čitali knjige. Ja sam čitao knjigu Tajna čokoladnih bombona i jako mi se svidjela. Moja mama je čitala Kako pomoći klincima da si sami pomognu. Rekla je da će neke stvari primjenjivati i dok bude odgajala mene. Mojoj baki se najviše dopala knjiga Upoznajmo Hrvatsku. Svi smo uživali dok smo čitali knjige i razgovarali o njima."

Luka Soldo, 3. c

"Veselim se što je ruksak došao u moj dom i veselim se čitanju. Moja sestra i ja smo čitale knjigu Postolar i vrag i Promotri, zavoli, čuvaj. Svidjele su nam se. Moja mama je čitala knjigu Ja, putnik, (kaže da pjesme nije razumjela), Tajna čokoladnih bombona i Kako pomoći klincima da si sami pomognu. Tata je čitao knjige Postolar i vrag i Mendo Mendović i drugi stripovi, a brat je čitao knjigu postolar i vrag."

Ozana Dujić, 3. c

"Meni se jako svidjela knjiga Promotri, zavoli, čuvaj zato što iz nje mogu puno naučiti. U njoj su mi se svidjeli leptiri. Naučila sam kako izgledaju i njihova imena. Sestri se svidjela knjiga Tajna čokoladnih bombona, a mami Upoznaj Hrvatsku. Brat nas je rado fotografirao i zajedno s tatom prelistao sve knjige. Najviše im se svidjela knjiga sa stripovima."

Nina Šarlija, 3. c

"Kad sam donio knjige kući, moja obitelj je bila presretna. Svaku večer kad sjednemo, čitamo knjige. Mojim roditeljima je drago što smo sudjelovali u čitanju knjiga."

Stjepan Sabljak, 3. c

"Kada sam ruksak donio kući, sve nas je zanimalo kakve knjige sadrži. Brat i sestra su odmah uzeli knjigu Promotri, zavoli, čuvaj. Svidio im se slikovni dio knjige. Knjiga je puna sadržaja o životinjama i o prirodi kroz koju nas vode Mora i Blaž. Tata se vratio u mlade dane čitajući strip Emil i detektivi. Mama i ja smo zajedno čitali strip Emil i detektivi. Mama je još pročitala knjigu Kako pomoći klincima da si sami pomognu. Jako je poučna i preporučila bi ju ne samo mamama nego i učiteljima. Pročitao sam još i knjigu za bolje razumijevanje pročitanoga. Najviše smo čitali poslijepodne."

Borna Matić, 3. c

DVIJE PJESME O PROJEKTU ČMUOS

U knjigama znanje spava,

ja ga budim čitajući,

uz to ovaj ruksak

rado nosim kući.

Razne priče me nasmiju

dok nauke tajne kriju.

Uz knjigu razmišljam

dok čitam i druge

više ništa ne pitam.

                  Petra Marijanović, 3. a

RAP PJESMA

Čitao sam knjigu

cijeli dan i noć,

nisam stig′o reći:

"Brate, laku noć!"

 

Došao je tata,

otvorio vrata,

rek′o: "Gasi svjetlo,

probudit ćeš brata."

 

Sada moram stići,

Ruksak će mi ići.

                           Borna Matić, 3. c

MALI FILOZOFI

U suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci i Kristinom Kulić, magistrom pedagogije, 6 naših prvašića bilo je uključeno u projekt Tko se boji korupcije još? Njega provodi udruga Mali filozofi iz Zadra.

Ivan Bojić i Riana Rončević Milković iz 1. a, Jakov Paljušaj i Katarina Sunđi iz 1. b te Lana Blažević i Lana Kristić iz 1. c sudjelovali su tijekom travnja i svibnja na tri radionice s temama Korupcija protiv ljubavi, Korupcija protiv prijateljstva i Korupcija protiv društva. Teme zvuče ozbiljno, ali su u potpunosti prilagođene uzrastu. Kroz njih su učenici shvatili da je korupcija prisutna u životu, ali isto tako da uvijek postoji način da ju se izbjegne.

Učiteljica Marina Barunčić, Ljubica Bikić i Dunja Golek te knjižničarka Zrinka Jurić pripremile su kratku scensku igru s temom korupcije, a s naglaskom poruke antikorupcije koju su učenici izveli u OŠ Stjepana Antolovića u Privlaci 25. svibnja 2015. Tada je održan Antikorupcijski dan i učenicima su podijeljene diplome i mali darovi za sudjelovanje u projektu.

 

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

Ove godine smo se uključili u nacionalni projekt poticanja čitanja "Čitamo mi, u obitelji svi" u kojemu naprtnjača s knjigama "putuje" u učeničke obitelji. Projekt se od 2011. godine  provodi u osnovnim školama diljem RH, a organizator je Hrvatska mreža školskih knjižničara. 141 škola, 125 školskih knjižničara, 288 razreda, 5 283 učenika i oko 21 000 članova njihovih obitelji ove godine sudjeluje u ovom projektu te na taj način promiču kulturu i naviku čitanja u obitelji i školi.  Među njima su i 63 učenika trećih razreda naše škole s članovima njihovih obitelji.

Na prvom roditeljskom sastanku školska knjižničarka upoznala je roditelje trećih razreda o projektu te najavila tijek aktivnosti. Naprtnjača s knjigama "putuje" iz tjedna u tjedan s učenicima u njihove domove. Petkom jedan učenik nosi naprtnjaču kući, a srijedom ju vraća. U tih 5 dana predviđeno je da obitelji provedu barem pola sata dnevno u čitanju izabranih knjiga i zajedničkom druženju uz knjige. Čitaju jedni drugima, svatko za sebe, listaju, razgovaraju o pročitanome - kvalitetno provode zajedničko vrijeme. Srijedom kada učenik vrati knjige, izvještava svoj razred, učiteljicu i knjižničarku o dojmovima pročitanoga i obiteljskoj atmosferi tijekom druženja s knjigama. Na taj način uči se usmenom izražavanju, a i potiče svoje razredne kolege na čitanje. Prvih troje učenika naprtnjače je ponijelo kućama u petak 14. studenoga.

Dobrobiti ovog projekta višestruke su. Učenici bogate svoj rječnik, razvijaju vještine čitanja, uče kako učiti, razvijaju samopouzdanje u iznošenju svojih dojmova u razredu. Roditelji su uzor svojoj djeci uzimanjem knjige u ruke i čitanjem jer tako pokazuju da je knjiga vrijednost i da čitaju iz užitka. Za školsku knjižnicu i školu 24 nove knjige (koje nakon provedenog projekta "sele" u knjižnicu) predstavljaju bogaćenje knjižničnog fonda i promociju školske knjižnice kao informacijskog i multimedijalnog središta škole koja učenicima, ali i njihovim roditeljima i ostalim ukućanima, pruža na korištenje i više od same lektirne knjige.

PRVAŠIĆI U ŠKOLSKOJ I GRADSKOJ KNJIŽNICI

Mjesec hrvatske knjige već je uobičajeno idealno vrijeme za nove male članove školskih i gradskih knjižnica!

Tako su naši prvašići u utorak 28. listopada 2014. g. postali članovi školske knjižnice družeći se s knjižničarkom po jedan školski sat u prostoru školske knjižnice. Dio njih već su čitači, a neki će to uskoro postati. Vole bajke i priče, znaju razliku između knjižare i knjižnice. Vidjeli su gdje su u knjižnici smještene slikovnice i knjige namijenjene njima najmlađima, a naučili su i kako se lijepo ponaša u knjižnici i prema knjigama. Dobili su svoje članske iskaznice koje su im "ulaznice" u čudesni, zabavni i veliki svijet slova, rečenica, knjiga i znanja.

U četvrtak 30. listopada 2014. s učiteljicama i školskom knjižničarkom posjetili su i gradsku knjižnicu gdje su ih čekale iskaznice na njihovo ime. GKVK već nekoliko godina daruje učenike prvih razreda beslatnim jednogodišnjim članstvom. U ugodnom druženju s knjižničarkom Anom slušali su priču o malom i velikom medvjedu, uočili da je gradska knjižnica veća od školske i da ima više knjiga, slikovnica i računala! Spremni su za posudbu i čitanje knjiga!

 

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

I ove godine održali smo školsko Natjecanje u čitanju naglas jer volimo čitati dobre i zanimljive knjige i lijepo se usmeno izražavati. U konkurenciji 3. - 5. r. prijavilo se 13 natjecatelja, a natjecanje je održano u srijedu 22. listopada 2014. Najbolje ocijenjeni mali čitači bili su Marta Šarić iz 4. b, Anastazija Martinović z 4. a i Nina Kovačević iz 4. b. Povjerenstvo su činile Jelica Tomić, Irena Mataković i Zrinka Jurić, a mentorice natjecateljicama su Dajana Blažanović (4. b) i Matija Ergotić (4. a).

Sutradan 23. listopada 2014. održano je natjecanje za učenike 6.-8. r., a nastupilo je 7 natjecatelja. Članice Povjerenstva bile su Ljubica Bikić, Jelena Kristić i Zrinka Jurić, a najboljima su ocijenile Luciju Mesić iz 6. a, Mateu Bubnjić iz 6. b i Tonija Barunčića iz 6. a. Njihova mentorica je Irena Mataković.

Več u petak 24. listopada 2014. održano je gradsko Natjecanje na kojemu su nas predstavljali spomenuti učenici, po njih troje prvoplasiranih u obje kategorije. Ondje su odmjerili čitačko umijeće s učenicima drugih gradskih škola u lijepoj i ugodnoj amtmosferi. U gledateljstvu su ih bodrile mentorice i knjižničarka. Svi naši natjecatelji lijepo su predstavili sebe i objasnili zašto vole čitanje te izražajno pročitali pripremljene ulomke. Iako nisu među pobjednicima, ovo Natjecanje smatraju jednim lijepim iskustvom.

Pozivamo učenike da već sada počnu razmišljati o dobrim ulomcima za čitanje na sljedećem Natjecanju. Najbolji su oni koji nas iskreno nasmiju ili na neki drugi način dodirnu naše emocije! U svakom slučaju čitajte i "čujte" knjige jer je moto ovogodišnjeg Natjecanja "Čujete li knjige?".

 

ŠKOLSKA GODINA 2013./2014.

DOJMOVI MIRNE TURŠĆAK S DRŽAVNOG NATJECANJA

Mirna je 13. studenoga 2013. g. išla na Državno natjecanja u čitanju naglas u pratnji mentorice Ivane Karlušić Budimir. Zapisala nam je nekoliko rečenica njezinih dojmova.

"Natjecanje u čitanju naglas ostat će mi u lijepom sjećanju. Bio je lijep osjećaj otići na državno natjecanje, upoznati nove ljude i posjetiti nešto poput Interlibera. Količina knjiga i mnoštvo ljudi koji su tamo došli zbog knjiga je nevjerojatna! Cijelo putovanje i cijeli taj dan bili su jako zabavni. Upoznala sam neke nove ljude, a pogotovo sam se zbližila sa Sarom (učenicom 5. r. iz OŠ Bartola Kašića koja se natjecala u mlađem uzrastu). Zabavili smo se i drago mi je što sam dobila priliku sudjelovati u tom natjecanju, što sam dobila priliku da budem spomenuta među 14 najboljih čitača u cijeloj Hrvatskoj. Ovim natjecanjem stekla sam iskustvo, dobila novu prijateljicu i lijepe uspomene."

GRADSKO I ŽUPANIJSKO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

Kako smo i najavili, u utorak 29. listopada održano je Gradsko natjecanje u čitanju naglas. Ondje nas je predstavljalo po troje najboljih iz obje kategorije sa školskog natjecanja. David Iličić i Anastazija Martinović iz 3. a i Mia Juričić iz 4. a u kategoriji 3., 4. i 5. r. te Mirna Turšćak iz 8. a, Klara Plavšić i Lara Živanović iz 6. a u kategoriji 6., 7. i 8. r.

Povjerenstvo koje je ocjenjivalo učenike činili su srednjoškolska knjižničarka Vlatka Vujčić, novinarka Snježana Kraljević i glumac Vladimir Andrić. U prvoj kategoriji 2. mjesto osvojila je Anastazija Martinović, a mentorica joj je Matija Ergotić. U drugoj kategoriji 1. je bila Mirna Turšćak, 2. Lara Živanović, a 3. Klara Plavšić. Njihova mentorica je Ivana Karlušić Budimir.

Odmah nakon gradskog natjecanja uslijedilo je županijsko u kojemu se Mirna kao prva u kategoriji 6., 7. i 8. r. natjecala s vukovarskim pobjednikom u toj kategoriji. Mirna je i u ovome natjecanju pobijedila te će 13. studenoga 2013. ići na državno natjecanje u Zagreb. Ono će se održati kao središnji događaj ovogodišnjeg Interlibera. Predstavit će se čitanjem pjesme Vladimira Kovačića Hvaljen Isus, moja stara bako! Čestitamo Mirni i njezinoj mentorici!

Velik interes učenika na školskom natjecanju te uspjeh na gradskom i županijskom natjecanju dokaz su da učenici imaju razvijene čitateljske navike od malih nogu, da vole čitati naglas i da su hrabri natjecati se u čitanju naglas. Pozivamo učenike da čitaju i dalje, i još više, neka promišljau koji bi tekst čitali na natjecanju sljedeće školske godine!  

 

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

Ova 2013. godina je proglašena Europskom godinom čitanja naglas te se u mnogim školskim i gradskim knjižnicama ovih dana održavaju natjecanja u čitanju naglas pod motom Čitajmo zajedno, čitajmo naglas. Želi se kod djece osnovnoškolske dobi potaknuti interes za knjigu i zadovoljstvo u čitanju!

Natjecatelji su u uvodnom dijelu predstavljali knjigu ili pjesmu koju su odabrali za čitanje, a nakon toga su izražajno čitali odabrane ulomke ili pjesme. Njihovo predstavljanje i čitanje pratilo je i ocjenjivalo prosudbeno povjerenstvo. Ocjenjivalo se kreativnost uvoda, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanoga i sveukupni dojam.

U srijedu 23. listopada održano je natjecanje za učenike od 3. do 5. razreda na koje se prijavio 31 natjecatelj. Prosudbeno povjerenstvo, koje su činili učiteljica razredne nastave Nada Brdar, učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Karlušić Budimir i knjižničarka Zrinka Jurić, najboljima je ocijenilo Davida Iličića i Anastaziju Martinović, oboje iz 3. a. Imali su po 103 boda. Na 2. mjestu bila je Mia Juričić iz 4. a sa 102 boda, a treće mjesto dijele Toni Barunčić iz 5. a i Toni Jurina iz 4. b. Imali su po 99 bodova.

U četvrtak 24. listopada natjecali su se učenici od 6. do 8. razreda, a u ovoj kategoriji prijavilo se 13 natjecatelja. Prvo mjesto zauzela je Mirna Turšćak iz 8. a s 94 boda. Druga je bila Klara Plavšić iz 6. a s 93 boda te treća Lara Živanović iz 6. a koja je imala 92 boda. Njih su ocjenjivali učiteljica razredne nastave Zdenka Pezer, učiteljica hrvatskoga jezika Ika Gluvaković i knjižničarka Zrinka Jurić.

Zahvaljujemo mentoricama Matiji Ergotić, Marini Barunčić, Ljubici Bikić, Dunji Golek, Ireni Mataković i Ivani Karlušić Budimir na pripremi učenika za natjecanje, a svim natjecateljima čestitamo na zanimljivim i kreativnim predstavljanjima i uspješnom čitanju!

David, Anastazija i Mia u prvoj kategorjiji te Mirna, Klara i Lara u drugoj kategoriji predstavljat će nas u utorak 29. listopada na gradskom natjecanju u GKVK. Želimo im uspješno natjecanje!   

13. studenoga održat će se natjecanje na državnoj razini u Zagrebu u okviru Interlibera.

Mali i veliki, čitajte naglas, čitajte u sebi, čitajte kako god - bitno je da čitate jer "Knjiga je prijateljica duše" ((F. Lanza).

SRCE NIKAD NE STARI

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježavao 1. listopada 2013. g. posjetili smo Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci. Cilj je bio posvetiti malo svog vremena i provesti ga s korisnicima Doma. U prigodnoj priredbi članice Mladih knjiničarki čitale su pjesme i tekstove posvećene djedama i bakama čime smo se priključili nacionalnoj kampanji za poticanje čitanja naglas "Čitaj mi". Ponijeli smo im i poruke te lijepe likovne radove učenika 4. r. na kojima su prikazane različite zajedničke aktivnosti  djece s bakama i djedovima. Posjetili smo i njihovu knjižnicu i uvjerili se da za čitanje dobre knjige nisu važne godine i da ju korisnici Doma rado posjećuju. Posjet smo ostvarili u suradnji s GKVK i njihovim njamlađim predškolskim članovima s porukom da Srce nikada ne stari!

ŠKOLSKA GODINA 2012./2013.

NA PREDSTAVLJANJU KNJIGE KAO DA SE NIŠTA NIJE DOGODILO ĐURĐICE STUHLREITER 

U četvrtak 13. lipnja 2013. g. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci skupina mladih knjižničarki i školska knjižničarka bile su na predstavljanju knjige Kao da se ništa nije dogodilo osječke književnice Đurđice Stuhlreiter, a i učiteljice hrvatskoga jezika i defektologinje.

Knjiga je zbirka od 10 pripovijedaka u kojima su glavni likovi tinejdžeri sa stvarnim i velikim problemima za koje se odrasli često ponašaju kao da se ništa nije dogodilo. Književnica kaže da je lijepo pisati o dobrim i pozitivnim događajima, ali da su i ovi drugi dio odrastanja i da o njima treba pisati. Tako glavne junake muči ozbiljna bolest, rastava roditelja, siromaštvo, ljubavni problemi, alkoholizam u obitelji, nove osobe u životima mama i tata, debljina, mržnja prijatelja ispoljena na mrežnim stranicama, ... I ovako teške teme prate lako čitljive rečenice bliske mladima, a ne nedostaje ni humora. 

U svakom slučaju preporučujemo je za čitanje!

 

SUSRET S VINKOVAČKIM KNJIŽEVNIKOM VLADIMIROM BAKARIĆEM

Učenici četvrtih razreda su se u utorak 4. lipnja 2013. družili s vinkovačkim književnikom Vladimirom Bakarićem. Njegova treća knjiga grafita Zagrebački grafiti nosi naslov Ekskurzija i naravno govori o ekskurziji i to učenika ni manje ni više nego naše škole. Kako se i naši četvrtaši spremaju za svoju četverodnevnu ekskurziju tema za razgovor nakon pročitane lektire bilo je napretek.  

Vladimir Bakarić napisao je i objavio više knjiga za djecu i mlade (Nešto poslije ponoći, Tragom staklene mape, Nedovršena duga, Opasna potraga, Tajanstvena vila, Ljubav koja ne može proć', Svom snagom), slikovnicu Tajna staklenog rudnika. Sa Shortyjem je napisao knjigu Iz blata, a zanimljiva je suradnja s književnicima Robertom Mlinarecom i Ratkom Bjelčićem s kojima je zajednički napisao prve dvije trilogije grafita – Moji grafiti i Stari grafiti (svaki od njih napisao je dio knjige). Odlučili su da će svaki od njih napisati svoju verziju treće knjige Zagrebačkih grafita. Tako su nastali Zagrebački grafiti – Ekskurzija.

U druženju s književnikom učenici su saznali puno toga što ih je zanimalo! Najdraža knjiga iz djetinjstva mu je Družba Pere Kvržice, a Mato Lovrak omiljeni pisac. U osnovnoj školi hrvatski jezik mu je bio predmet br. 1 zbog zadaćnica iz kojih je redovito dobivao petice, a najvažnije mu je bilo pročitati ih pred razredom. U tjelesnom je volio sve igre loptom, ali ne i gimnastiku. Najdraža njegova knjiga mu je Nedovršena duga, a zanimljivo je da ni jednu svoju knjigu ne čita nakon što ju napiše. Možda će kada ode u mirovinu! Jedina knjiga s tužnim završetkom je Ljubav koja ne može proć'.

Knjige piše u računalu po nekoliko stranica na dan, a za prostore izabire mjesta koja dobro poznaje – Vinkovci, Velika, Pag, Zagreb,… Likovi su u pravilu izmišljeni, ali ipak malo i povezani sa stvarnošću. Njegova kćerka Nika učenica je 5. b razreda naše škole i pojavljuje se kao lik u Opasnoj potrazi i u Ekskurziji, kao i neki njezini prijatelji.

On je pokretač, utemeljitelj i urednik Biblioteke za djecu i mlade Grafiti Matice hrvatske Ogranka Vinkovci (osim Zagreba Vinkovci su jedini grad s bibliotekom za djecu i mlade) u kojoj je objavljeno već 16 naslova na što su posebno ponosni. Za knjigu Moji grafiti (zajedno sa spomenutim autorima) dobio je Književnu nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman na hrvatskom jeziku u 2006. g. Knjiga koja je bila povod našem susretu Zagrebački grafiti - Ekskurzija, odabrana je od strane stručnog ocjenjivačkog suda u fond koji će predstavljati Hrvatsku lijepu knjigu na izložbama Book Art International i Best Designed Books All Over The World. Ona je osim predstavljanja na sajmovima u Frankfurtu i u Leipzigu, postala i dio fonda njemačke Nacionalne knjižnice. Književnik uz to ističe i odličnu suradnju s ilustratorom Dubravkom Matakovićem.

On je i vjerni Ultras, navijač Cibalije, i reprezentacije. Kad god može, ide na utakmice diljem Hrvatske, a i šire. To je bilo posebno zanimljivo dječacima jer je za sebe rekao da je navijač od rođenja. Također je i pjevač grupe The Karambol, a najnovija pjesma, za koju je nedavno snimljen spot, je Zadrži dah.

Luka Soldo iz 4. c na kraju druženja je dobio za nagradu knjigu Ekskurzija s posvetom za najoriginalnija pitanja, a gost je izrazio svoje zadovoljstvo velikim interesom djece za njegove knjige. Pozvao ih je da pišu i šalju svoje rukopise. Možda jednog dana objave svoju knjigu u Grafitima te zamijene mjesta – oni kao autori, a on čitatelj!

 

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2012.

ČITAJMO ZAJEDNO

Pozivu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci (GKVK) na zejedničko čitanje odazvali smo se i ove godine. Čitali smo 23. listopada 2012. u 13,00 sati u pješačkoj zoni, popularnom Orionu jer BITI ČITATELJ JE PRIVILEGIJA.

Svatko je čitao ulomke iz omiljenih romana ili omiljene pjesme, ono što voli i što želi da i drugi čuju. Naša mala skupina imala je svoju moderatoricu iz GKVK. Uživali smo čitajući i slušajući druge. Čitale su Antonela Dizdar, Marina Ivoković, Patricia Novoselac, Mirna Turšćak, Valentina Petričić i Antonija Vidović iz 7. a, inače aktivne mlade knjižničarke, i školska knjižničarka Zrinka Jurić.

Mlade knjižničarke s moderatoricom GKVK

PRVAŠIĆI U KNJIŽNICI

Nakon što mali prvašići zagriju školske klupe i nauče poneko slovo, vrijeme je da se upoznaju sa školskom knjižnicom, mjestom promicanja čitanja i pismenosti. Na jednom školskom satu upoznaju se s pojmom školske knjižnice, radnim mjestom školskog knjižničara, razlikom između knjižnice i knjižare te mjestima u knjižnici gdje se nalaze slikovnice i knjige namijenjene njihovom uzrastu, označene slovom M - književnost za najmlađe.

24. listopada upriličili smo i upis prvašića u školsku knjižnicu. Naučili su nešto o pravilima posuđivanja, roku za vraćanje knjige te su dobili svoju člansku iskaznicu koju trebaju čuvati i nositi prilikom dolaska u knjižnicu. Iskoristili smo priliku te malo popričali o omiljenim likovima iz bajki i priča koje su im do sada čitali roditelji, bake, djedovi ili starija braća i sestre, a sada je vrijeme da i oni sami postanu pravi čitači i ljubitelji knjige. Školska knjižnica je idealno mjesto za to!

Donosimo nekoliko fotografija zajedničkog druženja te radove prvašića koji su nastali nakon toga.

DRUŽENJE UZ ODABRANU KNJIGU

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige prigodno smo zaokružili ugodnim druženjem i razgovorom o knjizi mlade autorice Ane Benačić iz Vinkovaca, učenice 8. razreda OŠ Josipa Kozarca. Učenice okupljene u skupini Mladih knjižničarki i školska knjižničarka prethodno su pročitale roman Prokleti predosjećaj, inače drugi roman ove mlade autorice. U goste nam je došla i Klaudija Ladan iz GKVK. Razgovor o pročitanoj knjizi i zanimljivim događajima i predosjećajima glavne junakinje Fione Dallas proširili smo i drugim dobrim knjigama i autorima za mlade.  

U školskoj knjižnici imamo 5 primjeraka spomenute knjige pa pozivamo učenike da ju potraže na policama knjižnice i posude.

Naše druženje uz dobru knjigu

ŠKOLSKA GODINA 2011./2012.

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2011.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige koji se održava od 15. listopada do 15. studenoga sudjelovali smo na javnom čitanju poezije. Kako je ovogodišnja tema "Čitajmo pjesnike",  Gradska knjižnica Vinkovci pozvala je knjižničare i učitelje osnovnih i srednjih škola i njihove učenike na događanje pod nazivom "Čitajmo zavičajne pjesnike". Odazvali smo se pozivu i 20. listopada u 13,00 sati u pješačkoj zoni na Orionu čitali izabrane pjesme Vladimira Kovačića, Miroslava Slavka Mađera, Ivana Kozarca, Dionizija Švagelja i drugih zavičajnih pjesnika. Našu malu ekipu činili su Matea Cvitković i Tomislav Širić iz 8. a, Petra Kolak i Magdalena Marošević iz 8. c. te školska knjižničarka Zrinka Jurić.

 

 

preskoči na navigaciju