preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Vinkovci

Login
Brojač posjeta i sat

 


 

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Da li si ovisnik o računalu???Korisne poveznice

VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PROLJETNA ŠKOLA KREATIVNOSTI U OSIJEKU
Autor: ZRINKA JURIĆ, 28. 4. 2017.

Kako smo i najavljivali, u Osijeku je tijekom proljetnih praznika održana Proljetna škola kreativnosti u okviru Projekta za poticanje darovitih učenika "Škola za 21. stoljeće - Škola za kreativnost"! Ona je okupila učenike i voditelje iz svih 18 slavonskih škola koje u Projektu sudjeluju, a među njima je bilo i pet od naših devet kreativaca (koji su toga dana mogli ići u Osijek). To su Nikolina Delaš, Adrian Buinac, Ante Luetić, Dorian Džigumović i Domagoj Šuker, a u pratnji je bila Zrinka Jurić, školska knjižničarka. 
Što su ondje radili, kako im je bilo, čitajte i gledajte u (OPŠIRNIJE).


Proljetna škola kreativnosti bila je zamišljena kao jednodnevni kamp, a djeca su imala priliku sudjelovati u različitim radionicama u 7 različitih domena i istraživati vlastite interese, testirati znanja, naučiti nešto što nisu znali i prepustiti se mašti. Radionice su bile Što ću odjenuti?, Animacija, Naša priča, Crtamo, istražujemo, Robotika, Jednominutni film i Prepoznavanje i iskazivanje osjećaja. Te radionice su vodili stručnjaci iz područja jezika, robotike, likovnosti, animacije, filma, ekologije i psihologije, a učenicima je pružena prilika za istraživanje, eksperimentiranje, izražavanje i praktični rad. Učenici su mogli sudjelovati u dvije od sedam radionica.
Njih petero bilo je zadovoljno radionicama i druženjem s učenicima iz drugih škola – malim kreativcima! Nikolina Delaš je u radionici Naša priča imala priliku okušati se u pričanju priče kroz različite medije. "U toj radionici smo trebali prevoditi riječi s engleskog jezika, a za to smo se koristili rječnikom. Tada smo te riječi trebali iskoristiti u svojim pričama. Onda smo priče čitali i međusobno se ocjenjivali. Drago mi je što je moja grupa osvojila drugo mjesto!" rekla nam je Nikolina.  Njezina druga radionica bila je iz područja ekologije Što ću odjenuti?, a s nje je izašla s novom odjevnom kombinacijom koju su na radionici ona i još dvije djevojčice samostalno kreirale i "sašile".  Evo što je rekla o toj radionici: "Prvo smo istraživali tkanine i radili pokuse s njima, a poslije smo dobili zadatak da kreiramo neki odjevni predmet prema godišnjim dobima. Mi smo dobili proljeće i napravili smo haljinu. Ostale grupe su izrađivale kravatu, vestu, kaput." Nikolina je još rekla da joj se više svidjela ova druga radionica jer i kod kuće voli nešto kreirati. 

Adrian Buinac i Ante Luetić zajedno su bili na prvoj radionici Jednominutni film gdje su radili na stvaranju priče, scenarija, storyboarda te svega što je potrebno za jedan jednominutni film. O njoj je Adrian rekao: "Voditelji radionice prvo su nam govorili o filmovima koje su oni radili i pitali nas jesmo li mi već snimali film. Ja sam se javio da jesam. Onda su nam pokazivali primjere filmova, a mi smo trebali pogađati koji su to. Tada smo dobili papir s četiri kockice u koje smo rebali nacrtati radnju našeg filma i napisati što će se u njemu govoriti. Još smo izradili i plakat za naš film." Na pitanje o čemu se radi u njihovom filmu, Adrian kaže da je to smiješni horor, umjesto noža koristili su četkicu za zube! Njihova druga radionica bila je Crtamo, istražujemo. U njoj su crtali - na papiru, za stolom, a potom na “plesnom podiju” od papira, krećući se u prostoru, istražujući vlastite pokrete i prirodu krede i papira i to žmirećki! O njoj nam je nešto rekao Ante: "Najzanimljivije mi je bilo kada je cijeli pod bio prekriven velikim papirima i kada smo po njemu šarali zatvorenim očima. Mislim da smo oči trebali imati zatvorene da se bolje opustimo." Ante je još rekao da mu je prva radionica s filmom bila bolja! 

Dorian Džigumović i Domagoj Šuker bili su radionici Robotike koja je organizirana u dva dijela. Imali su priliku istraživati, konstruirati prototipe te demonstrirati rad vlastitih malih uređaja u čemu su bili vrlo kreativni i uspješni! Od njih dvojice saznali smo da su bili podijeljeni u tri grupe. njihova grupa radila je autić. "Prvo smo ih spojili od više dijelova, a onda instalirali pomoću mobitela njegovo pokretanje. Imali smo knjižicu s uputama. Kasnije smo ga rastavili i sastavili na drugačiji način, a onda ga pokretali daljinskim upravljačem. Bilo mi je jako zanimljivo i želo bih opet ići!" rekao nam je Dorian. Domagoj je rekao da mu je bilo dobro na radionici, ali da bi radije išao na neku gdje se crta.   

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju