preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Vinkovci

Login
Brojač posjeta i sat

Brojač

 

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

E-TWINNING ŠKOLA

ŠK. GOD. 2021./2022.

DRUGI OBRAZOVNI MATERIJALI (radne bilježnice i ostali obrazovni materijali)

RAZREDNA NASTAVA         (1. - 4. razred)

PREDMETNA NASTAVA       (5. - 8. razred) 

VIRTUALNA KNJIŽNICA - VLANA

       KLIK NA LOGO 

 

Korisne poveznice

AKTIVNOSTI U KNJIŽNICI
AKTIVNOSTI MJESECA HRVATSKE KNJIGE OKUPLJENE U VIDEOZAPISU
ZRINKA JURIĆ / datum: 24. 11. 2021. 11:59

Aktivnosti školske knjižnice u Mjesecu hrvatske knjige, koji se obilježava svake godine od 15. listopada do 15. studenoga, okupili smo na jedno mjesto. Pritiskom na fotografiju ispod pokreće se videozapis. 


[OPŠIRNIJE]ČITAMO O VUKOVARU - 11. ČITATELJSKI IZAZOV U GODINI ČITANJA
ZRINKA JURIĆ / datum: 10. 11. 2021. 10:33

Naš predzadnji čitateljski izazov u Godini čitanja posvetit ćemo gradu Vukovaru uz 30. obljetnicu pada Grada heroja i obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenoga. 
Čitat će se u učionicama i u knjižnici te u dogovoru s učiteljicama razredne nastave, s učiteljima hrvatskoga jezika i razrednicima! Počitane pjesme i tekstove okupit ćemo e-knjigu, a upotpunit ćemo je i likovnim radovima naših učenika posvećenih Vukovaru!  

 


[OPŠIRNIJE]PAULA ČIKVARI (4. b) IZVRSNA DRUGA NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU U ČITANJU NAGLAS U MLAĐOJ KATEGORIJI
ZRINKA JURIĆ / datum: 2. 11. 2021. 19:23

U petak 29. listopada 2021. održana je najavljivana županijska razina Natjecanja u čitanju naglas na kojemu nas je, kao pobjednica prošlotjednog gradskog Natjecanja, predstavljala Paula Čikvari iz 4. b. I ovoga puta Paula je u predstavljanju bila zanimljiva, a u čitanju priče Portret moje obitelji sa psom iz romana Imaš fejs? Jasminke Tihi-Stepanić jasna, izražajna i sigurna! Prema procjeni povjerenstva (književnik Marko Gregur te profesorice Hrvatskoga jezika Višnja Sorčik i Gordana Perušić) Paula je osvojila izvrsno 2. mjesto u kategoriji učenika od 3. do 5. razreda na ponos svoje učiteljice Ljubice Bikić, školskih knjižničarki, ali i cijele naše škole. 
Čestitamo Pauli na ovom velikom uspjehu i želimo joj još puno čitačkih i čitateljskih iskustava i da u knjigama koje bude čitala u sljedećem periodu traži zanimljive ulomke za natjecanje sljedeće godine!  
Ovime je završen i 10. čitateljski izazov naše školske knjižnice Natječimo se u čitanju naglas u Godini čitanja 2021., ali i još jedna aktivnost u Mjesecu hrvatske knjige! 

Dio fotografija je u OPŠIRNIJE. 


[OPŠIRNIJE]ČUDNA ČUDA NIKOLE JUKIĆA - DIO PROGRAMA MANIFESTACIJE "DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA" ODRŽAN JE U NAŠOJ ŠKOLI
ZRINKA JURIĆ / datum: 2. 11. 2021. 12:38

Ove godine po 27. put organizirana je književno-znanstvena manifestacija "Dani Josipa i Ivana Kozarca" u organizaciji SN Privlačica i Društva hrvatskih književnika, a dio programa organiziran je u holu naše škole u organizaciji školske knjižnice u srijedu 27. listopada 2021., ujedno kao jedna od aktivnosti u Mjesecu hrvatske knjige. .
Program pod nazivom Čudna čuda Nikole Jukića bio je hommage pjesniku Nikoli Jukiću uz 20. obljetnicu njegove smrti. Inače, Nikola Jukić bio je jedan od inicijatora ove manifestacije, a književni rad mu je u najvećoj mjeri bio posvećen i namijenjen djeci pa je osnovna škola pravo mjesto da se upriliči izložba, čitaju njegovi stihovi i govori o njemu! 
Posebni gosti bili su Roska Jukić, pjesnikova supruga, i Martin Grgurovac, izdavač Jukićevih zbirki pjesama, suradnik i prijatelj, koji je biranim riječima govorio o njihovoj suradnji i prijateljevanju. Odabrane pjesme prema izboru Zrinke Jurić, inače pjesnikove kćerke koja je uz njegove pjesme odrasla, a i često se u pjesmama i kao lik našla, čitali su učenici 4-ih i 6-ih razreda, a izložbu je pripremila školska knjižničarka Josipa Sudarević. Program su pratili brojni učenici i učitelji!
Na kraju je ostalo vremena za brojna pitanja publike, ali i poziv da u školskoj knjižnici posude neku od zbirki i sami čitaju lake, ritmične i "čudnovate" Jukićeve stihove!
Hvala svima koji su ovo sjećanje uveličali, a posebno čitačima stihova - čevrtašima Mihaelu I., Petri, Nensi V., Pauli Č., Marku Š., Sari S., Teni i šestašima Magdaleni B., Teni M., Dmitru Zvonimiru K., Katarini V., Luciji D. K. i Sari K.

U OPŠIRNIJE je izbor fotografija! 


[OPŠIRNIJE]REZULTATI NAGRADNOG NATJEČAJA „BILO KUDA, ČITAJ SVUDA“
ZRINKA JURIĆ / datum: 29. 10. 2021. 16:59

Lipanjski 6. čitateljski izazov „Bilo kuda, čitaj svuda" - Čita(j)mo na neobičnim mjestima završili smo u Mjesecu hrvatske knjige izborom najoriginalnijih fotografija snimljenih na što neobičnijim mjestima za čitanje pristiglih na naš nagradni natječaj.
Drago nam je da je nekolicina naših učenika tijekom praznika promišljala o izazovu i pokazala svoju kreativnost i originalost pri izboru neobičnog mjesta za čitanje. Prosudbeno povjerenstvo za izbor najoriginalnije fotografije činile su učiteljica Likovne kulture Iva Muškić, školska psihologinja Katarina Andrić, učiteljica Hrvatskog jezika Zrinka Jurić te školska knjižničarka Josipa Sudarević.
1. mjesto osvojio je Domagoj Kartelo (2. a), 2. mjesto Luka Šimunić (3. b) i 3. mjesto Leni Filipović (2. c). Od srca čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo svim sudionicima koji su se odazvali izazovu i poslali fotografije na natječaj! Svi su nagrađeni simboličnim darovima, diplomama ili zahvalnicama! 

                                                                                 Josipa Sudarević 


Izložbu pogledajte ispred ulaza u knjižnicu, a klikom na fotografiju (ispod) i prezentaciju  s pristiglim fotografijama na natječaj! 


[OPŠIRNIJE]IZVRSTAN USPJEH NAŠIH UČENIKA NA GRADSKOM NATJECANJU U ČITANJU NAGLAS - PAULA ČIKVARI (4. B) ČITAT ĆE I NA ŽUPANIJSKOJ RAZINI NATJECANJA
ZRINKA JURIĆ / datum: 24. 10. 2021. 19:02

U petak 22. listopada 2021. održano je gradsko Natjecanje u čitanju naglas u organizaciji GKVK na kojemu su se natjecali naši prvoplasirani i drugoplasirani učenici sa školske razine natjecanja u obje kategorije!
S gradskog Natjecanja donosimo izvrsne vijesti - u mlađoj kategoriji učenika od 3. do 5. r. Paula Čikvari iz 4. b (mentorica Ljubica Bikić) bila je prva, a Duje Krznarić iz 3. c (mentorica Dubravka Benki) drugi.  U starijoj kategoriji od 6. do 8. r. Filip Fišić iz 7. a (mentorica Irena Mataković) zauzeo je drugo mjesto! Sudjelovala je i Katja Golubičić iz 8. a (mentorica Ivana Karlušić-Budimir). Bio je užitak slušati njihovo predstavljanje i čitanje, a povjerenstvo sastavljeno od dvije srednjoškolske profesorice Hrvatskoga jezika i jedne novinarke imalo je težak zadatak jer su sv! natjecatelji bili izvrsni! 


U petak 29. listopada 2021. Paula Čikvari još će jednom pred povjerenstvo jer će se natjecati i na županijskoj razini natjecanja. Zahvaljujući Pauli, inače čestoj posjetiteljici školske knjižnice, ovomjesečni 10. čitateljski izazov u Godini čitanja Natječimo se u čitanju naglas još traje! Želimo joj da nastavi u dobro uhodanom ritmu i uživa u čitanju, a svi mi bit ćemo joj podrška! Sretno, Paula! smiley


[OPŠIRNIJE]POZNATI POBJEDNICI OVOGODIŠNJEG 8. ŠKOLSKOG NATJECANJA U ČITANJU NAGLAS
ZRINKA JURIĆ / datum: 21. 10. 2021. 16:55

Kako smo i najavili, u utorak 19. listopada i srijedu 20. listopada održano je 8. po redu školsko Natjecanje u čitanju naglas. Inicijatori su ovog natjecanja Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo, a provodi se u svrhu promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja! 

Tko su pobjednici te tko nas sutra predstavlja na gradskom natjecanju, čitajte i gledajte u (OPŠIRNIJE). 


[OPŠIRNIJE]NATJEČIMO SE U ČITANJU NAGLAS - 10. ČITATELJSKI IZAZOV
ZRINKA JURIĆ / datum: 18. 10. 2021. 10:27

Sve je spremno za školsko Natjecanje u čitanju naglas koje je ujedno i 10. čitateljski izazov naše školske knjižnice u Godini čitanja 2021. (nazvali smo ga Natječimo se u čitanju naglas). Natjecanje će se održati 8. put, a jedini prekid imali smo prošle godine zbog online nastave. S obzirom na to da je počeo i ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, bit će to i jedna od aktivnosti kojom ćemo obilježiti ovu važnu manifestaciju, također, posvećenu knjigama i čitanju!
Natječu se učenici od 3. do 5. razreda u mlađoj kategoriji u utorak 19. listopada i učenici od 6. do 8. razreda u starijoj kategoriji u srijedu 20. listopada. Svaki razred predstavljaju dva učenika, a pred tročlanim povjerenstvom ukratko se predstave, kažu nešto o svom odnosu prema čitanju i odabranoj knjizi, a nakon toga čitaju ulomak iz knjige. Povjerenstvo vrednuje njihovo predstavljanje, izražajnost i razgovjetnost čitanja, glasnoću, primjerenost teksta dobi te opći dojam!
Po dva učenika s najvećim brojem bodova na natjecanjima predstavljat će našu školu na gradskom Natjecanju u čitanju naglas koje će se održati već u petak 22. listopada u GKVK.
Sretno svim natjecateljima i „Natječimo se u čitanju naglas“!


[OPŠIRNIJE]RUJANSKI ČITATELJSKI IZAZOV - ČITA(J)MO SVE BOLJE
ZRINKA JURIĆ / datum: 20. 9. 2021. 11:58

U novoj školskoj godini nastavljamo s našim čitateljskim izazovima jer i dalje traje Godina čitanja, jer i dalje želimo kod učenika osvijestiti koliko je čitanje važno, koliko im ono može olakšati učenje, koliko čitajući mogu uživati!
Kod nekih učenika vještina i tehnika čitanja s lakoćom bude savladana, a kod nekih je potrebno više vježbe i više truda. Baš zato odlučili smo ovim izazovom saznati kojim našim učenicima treba pomoć u čitanju i boljem razumijevanju pročitanoga te s njima provoditi vježbe kako bi što bolje čitali. Izazov smo nazvali SVE BOLJE ČITA(J)MO, a usmjeren je na učenike 2. i 3. razreda!
U sljedeća dva tjedna otkrit ćemo uz pomoć učiteljica učenike kojima je naša pomoć najpotrebnija, a nakon toga s njima ćemo individualno raditi. Iz mjesečnog izazova nastat će cjelogodišnji projekt pomoći u čitanju koji ćemo provoditi mi knjižničarke, a uz nas i školske pedagoginja i psihologinja! To je izazov koji smo postavile same sebi i našim učenicima! 


[OPŠIRNIJE]ROK ZA SLANJE FOTOGRAFIJA UZ 6. ČITATELJSKI IZAZOV - 1. LISTOPADA 2021.
ZRINKA JURIĆ / datum: 13. 9. 2021. 10:13

Dragi učenici, podsjećamo vas na ljetni čitateljski izazov  kojemu smo vas pozvali da se fotografirate kako čitate na neobičnim mjestima. Zahvaljujemo učenicima koji su nam tijekom praznika poslali svoje fotografije, ali ih očekujemo još! Rok je 1. listopada 2021.
Podsjetnik i upute pogledajte na plakatu ovdje i u školi! 


[OPŠIRNIJE]POZIV GKVK ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE
ZRINKA JURIĆ / datum: 13. 9. 2021. 10:08

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci za početak školske godine poziva osnovnoškolce i srednjoškolce na upis ili obnovu članstva po promotivnoj cijeni od 30,00 kuna! Akcija traje od ponedjeljka 13. do subote 18. rujna 2021. Odazovite se u što većem broju i posuđujte knjige cijelu godinu! 

 


[OPŠIRNIJE]RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE
ZRINKA JURIĆ / datum: 13. 9. 2021. 10:00


[OPŠIRNIJE]ZADNJI LJETNI ČITATELJSKI IZAZOV - PRISJETIMO SE PROČITANOGA
ZRINKA JURIĆ / datum: 31. 8. 2021. 10:17

Bliži se povratak u školske klupe i vraćanje školskim obavezama, a jedna od njih je i čitanje lektira. Svi ih rado čitate, zar ne? smiley Vjerujemo da su vam u sjećanju brojni  likovi, događaji, napete radnje, zanimljiva mjesta, sretni završeci u slikovnicama, pričama, bajkama i romanima koje ste čitali proteklih godina. Za još jedan zadnji ljetni izazov, a 8. po redu u Godini čitanja za vas smo pripremile nekoliko digitalnih igrica pomoću kojih se možete prisjetiti pročitanoga.

Do njih ćete doći pomoću poveznica u popisu dolje. U zagradi se nalazi i uzrast za koji je igrica predviđena, no mogu je rješavati i ostali. Zabavite se i dođite nam već sljedeći tjedan u knjižnicu i prijavite koju ste igricu odigrali! U novoj školskoj godini želimo vam puno zanimljivih knjiga - i onih lektirnih i onih koje ćete čitati po svom izboru! 

Memory bajke (1. i  2. razred)
 
Spoji ime lektire sa slikom (za 3. razred)
 
Likovi iz priča, bajki i romana (križaljka, 1. dio, 4. razred)
 
Likovi iz priča, bajki i romana (nastavak križaljke, 2. dio, 4. razred)
 
ČItaj više (puzzle, 1. - 4. razred)
 
                                                                  Josipa i Zrinka, školske knjižničarke
 

[OPŠIRNIJE]ČITA(J)MO PO PREPORUKAMA - 7. ČITATELJSKI IZAZOV U GODINI ČITANJA
ZRINKA JURIĆ / datum: 30. 7. 2021. 22:12

U jeku ljetnih praznika i godišnjih odmora donosimo još jedan ljetni Čitateljski izazov u Godini čitanja 2021. Ovoga puta pozivamo sve na ČITANJE PO PREPORUKAMA!
Ljeto je vrijeme kada imamo više vremena i vjerojatno svi čitamo više nego inače, no možda nam je teže izabrati što bismo čitali. Kako bismo vam olakšali izbor, donosimo vam preporuke Hrvatskog knjižničarskog društva okupljene u Listi dobrih knjiga izdanih u 2020. godini. Listu su sastavili knjižničari koji rade s djecom i mladima, a na njoj se nalaze brojne slikovnice, knjige i stripovi hrvatskih i stranih autora namijenjene djeci, ali i roditeljima! Svaka preporuka popraćena je anotacijom (kratkim opisom) i fotografijom što izbor čini lakšim! Dragi učenici, učitelji i roditelji, pogledajte LISTU DOBRIH KNJIGA i potražite nešto za sebe! 
Preporuke za čitanje možete pogledati i na portalu za knjigoljupce Najbolje knjige koji donosi 100 NAJBOLJIH KNJIGA ZA LJETO 2021. podijeljenih u četiri područja: stranu beletristiku, stranu publicistiku, domaću književnost i publicistiku te knjige za djecu i mlade! 
Uživajte u ostatku ljeta i odmora i uz kupanje, igranje, opuštanje, druženje -  ČITAJTE (PO PREPORUKAMA)! Kada se budemo vidjeli u školi, voljele bismo čuti koje su se knjige našle na vašem ljetnom popisu!


                                                                    Josipa i Zrinka, školske knjižničarke


[OPŠIRNIJE]POZIV NA LJETNU AKCIJU
ZRINKA JURIĆ / datum: 15. 6. 2021. 09:58


I ove godine nudimo učenicima i kolegama mogućnost posudbe knjiga tijekom praznika u Ljetnoj akciji! Šteta je da knjige ostanu na policama kada se u njima može uživati tijekom ljeta. Dođite do školske knjižnice i odaberite nešto za sebe! Knjige se vraćaju odmah na početku nove nastavne godine. 


[OPŠIRNIJE]POVRAT POSUĐENIH KNJIGA
ZRINKA JURIĆ / datum: 15. 6. 2021. 09:58

Obavijest se odnosi na prije posuđene knjige! Pregledajte svoje ladice, ormare, police!


[OPŠIRNIJE]"BILO KUDA, ČITAJ SVUDA" - ČITA(J)MO NA NEOBIČNIM MJESTIMA - 6. ČITATELJSKI IZAZOV
ZRINKA JURIĆ / datum: 14. 6. 2021. 22:07

Stigli smo i do 6. čitateljskog izazova koji vam predstavljamo i pozivamo vas da ga prihvatite - vas učenike, učitelje i sve djelatnike škole! S obzirom na to da nam se bliži kraj nastave, bit će vremena za igru, zabavu, opuštanje, ali i čitanje (sjetite se - barem 15 minuta na dan)! Stoga - "BILO KUDA, ČITAJ SVUDA", čita(j)mo na neobičnim mjestima!
Ovdje pogledajte logo, kliknite na PLAKAT, a u (OPŠIRNIJE) pročitajte sve detalje o izazovu! 

 


[OPŠIRNIJE]PRIKAZ KREATIVNIH RADIONICA UZ 5. ČITATELJSKI IZAZOV
ZRINKA JURIĆ / datum: 11. 6. 2021. 21:46

5. čitateljski izazov u kojemu smo čitali o Bosutu, iskoristili smo i za dvije kreativne (pjesničke) radionice! Ovoga puta izazov su prihvatili učenici 5. c (sudionici eTwinning projekta A sad - čitam!) koji su stvarali "blackout poeziju" i učenici 6. c razreda koji su pisali haiku pjesme o Bosutu! Prikaz radionica i učenički pjesnički ostvaraji okupljeni su u e-knjizi  Čitamo o Bosutu (5. čitateljski izazov). Klikom na sliku otvara se e-knjiga! 

Čitamo o Bosutu (5. čitateljski izazov)

 

 


[OPŠIRNIJE]OSVRT NA 4. ČITATELJSKI IZAZOV - MUDRO ČITAMO MEDIJSKE SADRŽAJE
ZRINKA JURIĆ / datum: 31. 5. 2021. 13:01

Kako bismo podržali učenike nižih razreda da se bolje nose s izazovima koje donose suvremeni mediji, pripremili smo edukativne radionice za razvoj medijske pismenosti i poticanje razgovora i unaprjeđivanje znanja o utjecaju medija na mentalno zdravlje emocije djece, kao i o dezinformacijama s kojima se susreću. Dio učenika viših razreda ispunio je upitnik o medijima i medijskim sadržajima. 

Više o radionicama s mlađim učenicima te grafički prikaz rezultata upitnika i analizu upitnika sa starijim učenicima donosimo u (OPŠIRNIJE)!


[OPŠIRNIJE]U 5. ČITATELJSKOM IZAZOVU POVEZUJEMO ČITANJE I ŠKOLSKI PROJEKT - ČITAMO O BOSUTU
ZRINKA JURIĆ / datum: 20. 5. 2021. 16:30

Naš 5. čitateljski izazov povezali smo s ovogodišnjim školskim projektom koji se svojom podtemom bavi Bosutom – našom rijekom! Potražili smo na knjižničnim policama, ali i na internetskim stranicama knjige, tekstove, članke, pjesme i filmove o Bosutu. Okupile smo ih u tzv. bosutskom kutku, a izazov nazvale ČITAMO O BOSUTU! Sada pozivamo vas - učenike, učitelje i ostale školske djelatnike da dođete u knjižnicu, zavirite u bosutski kutak, prihvatite naš izazov i pročitate neku pjesmu i/ili neki članak! Neki su izazov već prihvatili! 
U (OPŠIRNIJE) čitajte i gledajte više o ovomjesečnom izazovu! 


 


[OPŠIRNIJE]UPITNIK O MEDIJIMA I MEDIJSKIM SADRŽAJIMA
ZRINKA JURIĆ / datum: 17. 5. 2021. 12:12

U okviru 4. Čitateljskog izazova s nazivom MUDRO ČITAMO MEDIJSKE SADRŽAJE za vas učenike od 5. do 8. razreda oblikovale smo upitnik kojim želimo prikupiti informacije o medijima koje najčešće koristite, o vašim stavovima o medijskim sadržajima, vašim navikama. Prikupljene informacije bit će nam smjernice za buduće radionice medijske pismenosti koje ćemo provoditi s vama. Pozivamo vas da ga odvojite nekoliko minuta svoga vremena i ispunite ga do četvrtka 20. svibnja! Unaprijed vam zahvaljujemo! 

Poveznica na upitnik:

UPITNIK O MEDIJIMA I MEDIJSKIM SADRŽAJIMA ZA UČENIKE OD 5. DO 8. RAZREDA

                                                                Josipa i Zrinka, školske knjižničarke


[OPŠIRNIJE]NOĆ KNJIGE OBILJEŽENA JE KNJIŽEVNIM RADIONICAMA S NAJMLAĐIM UČENICIMA
ZRINKA JURIĆ / datum: 30. 4. 2021. 19:57

Noć knjige, koja se provodila ove godine po 10. put, u našoj je školi imala svoju prijepodnevnu verziju – matineju.  Obilježili smo je u obliku književne radionice i to s našim najmlađim učenicima – prvašićima.
S obzirom da je tema Noći knjige bila Ljekovita moć knjige i sadržaj slikovnice, koju smo učenicima čitale tehnikom vođenog čitanja i o njoj s njima razgovarale, Konjić sreću dijelit zna nakon truda i uspjeha, autorica Tatjane Gjurković i Tee Knežević, bio je povezan. U njoj su brojne ljekovite riječi ohrabrenja, poticaja i pomoći koje malom konjiću upućuju njegovi najbliži: sestra, tata i mama. I učenici su se prisjetili sličnih situacija iz svog života u kojima njima njihovi najbliži pružaju pomoć, podršku, ljekovite poticajne riječi u savladavanju novih izazova.  Složili smo se kako je na taj način puno lakše „preskakati prepreke“ poput malog konjića iz priče. Samo neke od prepreka koje su naši najmlađi učenici u posljednje vrijeme savladali i s nama podijelili su: upoznavanje cijele abecede, čitanje, pisanje, pravljenje zvijezde, stoja na rukama, vožnje bicikla i rola, žongliranje loptom ili driblanje…  
Zaštitno lice Noći knjige bila je Babuška (za ovu prigodu Knjiguška) - vrsna pripovjedačica, ljekovitih priča krojačica, iscjeliteljica staroga kova što za svaku boljku nudi čarobna slova pa smo na kraju našeg druženja zamolile učenike da oboje Babuške - Knjiguške onako kako oni žele! Izložbu Babuški postavili smo na panou ispred ulaza u knjižnicu! Zastanite i pogledajte ljekovitu moć šarenih Babuški!  


[OPŠIRNIJE]U TIJEKU JE 4. ČITATELJSKI IZAZOV U GODINI ČITANJA 2021.
ZRINKA JURIĆ / datum: 29. 4. 2021. 14:21

Tijekom mjeseca travnja i mjeseca svibnja obilježavaju se 4. Dani medijske pismenosti koje smo povezali s našim 4. čitateljskim izazovom. Nazvali smo ga - Mudro čitamo medijske sadržaje!
Kroz radionice želimo osvijestiti učenike o važnosti medijske pismenosti i poučiti ih kako učiti o medijima i kako mudro čitati medijske sadržaje. Naglasak smo stavili na utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih te na problem dezinformacija i lažnih vijesti, utjecaj influencera na mlade te općenito na razvoj vještina kritičkog promišljanja o medijskim sadržajaima kao i boljeg razumijevanja funkcioniranja različitih medija. 
U razrednoj nastavi radionice će biti u živo, a u predmetnoj nastavi online jer su učenici u nastavi na daljinu. 

Više o medijskoj pismenosti možete saznati na stranicama https://www.medijskapismenost.hr/

                                                                                           Josipa Sudarević 


[OPŠIRNIJE]RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE TIJEKOM NASTAVE NA DALJINU
ZRINKA JURIĆ / datum: 26. 4. 2021. 13:04

Učenici od 5. do 8. razreda mogu posuđivati i vraćati knjige preko braće i sestara koji su u školi ili mogu doći do knjižnice (uz obavezno nošenje maske)! 

 


[OPŠIRNIJE]PREDSTAVLJAMO 3. ČITATELJSKI IZAZOV - ČITAMO NA DRUGAČIJE NAČINE
ZRINKA JURIĆ / datum: 26. 4. 2021. 11:06

Tijekom mjeseca ožujka i djelomično travnja, s učenicima 2-ih, 3-ih i 4-ih razreda, promovirali smo čitanje na drugačije načine!  Uključili smo zanimljive aktivnosti koje potiču kritičko čitanje, ali i mišljenje koristeći se dvjema tehnikama: vođenim čitanjem i čitanjem s predviđanjem. Navedene tehnike osiguravaju ozračje za učenje potrebno za oblikovanje kritičkog mišljenja kojim učenici stvaraju svoja originalna mišljenja, rješavaju probleme te o njima raspravljaju. Čitajući priče Sretni šešir Vjekoslave Huljić u 2. razredima, Šumska sreća Sanje Polak u 3. razredima i Sretan cvrčak Nade Zidar-Bogadi u 4. razredima, učenike smo postavljenjem pitanja, vođenim razgovorom te njihovim predviđanjem na temelju pročitanoga usmjeravali na razvoj mašte kao i na kritičko promišljanje o tekstu koji čitamo te razumijevanju istoga. Sva tri teksta u naslovu imaju riječi sreća ili sretan čime smo sadržaje povezali i s Međunarodnim danom sreće koji se obilježava u ožujku!   
Učenici su svoju kreativnost pokazali stvaralačkim radovima: pisanjem sastavaka (2. r.), popunjavanjem tablice s predviđanjem (3. i 4. r.) te crtanjem stripova (4. r.). Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju i kreativnosti, a radove koji su bili posebno uspješni, nagradili smo diplomom!  Diplome su zaslužili i svi razredi za sudjelovanje u izazovu. Zahvalu upućujemo i učiteljicama spomenutih razreda za ostvarenu suradnju!   

                                                                              Josipa Sudarević
U (OPŠIRNIJE) pogledajte fotografije radova, diploma i dijela atmosfere iz razreda! 


[OPŠIRNIJE]AKTIVNOSTI 2. ČITATELJSKOG IZAZOVA OKUPLJENE SU U DIGITALNOJ KNJIZI
ZRINKA JURIĆ / datum: 15. 4. 2021. 14:51

Rad na okupljanju svih aktivnosti i predstavljanja 2. čitateljskog izazova Spoj na slijepo s knjigom završen je i oblikovan u digitalnoj knjizi GODINA ČITANJA 2021. - 2. ČITATELJSKI IZAZOV. Pozivamo vas da ju pogledate!
Hvala svima koji su u izazovu sudjelovali i koji su u njegovoj realizaciji pomogli! 

                                                                  Josipa i Zrinka, školske knjižničarke

 

 


[OPŠIRNIJE]NOVO RUHO KNJIŽNIČNIH VRATA
ZRINKA JURIĆ / datum: 17. 3. 2021. 21:40

Kako bismo našim učenicima i svim ostalim korisnicima ulazak u knjižnicu učinili još dražim i privlačnijim, naručile smo veliku fotografiju/naljepnicu s pozivnicom za ulazak u knjižnicu. Bez pretjerivanja - knjiga, uistinu, ima čudesnu moć! Uđite i otkrijte je... Dođite, čekamo vas! 

 


[OPŠIRNIJE]U TIJEKU JE I 3. ČITATELJSKI IZAZOV - ČITAMO NA DRUGAČIJE NAČINE
ZRINKA JURIĆ / datum: 15. 3. 2021. 12:37

U mjesecu ožujku vrijeme je i za 3. čitateljski izazov u 2021. GODINI ČITANJA! Nazvan je Čitamo na drugačije načine, a zamišljen je kao razredni izazov za učenike 2-ih, 3-ih i 4-ih razreda u kojem koristimo metode kritičkog čitanja - vođenog čitanja, čitanja s predviđanjem... U dijelu razreda izazov je već odrađen, a uskoro donosimo i više informacija o provedenim aktivnostima!    


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST O 2. ČITATELJSKOM IZAZOVU - SPOJ NA SLIJEPO S KNJIGOM
ZRINKA JURIĆ / datum: 15. 3. 2021. 12:10

Dio učenika, koji su kao predstavnici svojih razreda prihvatili 2. čitateljski izazov "Spoj na slijepo s knjigom", pročitao je izvučene knjige, a dio je njih pri kraju. Mi školske njižničarke posjećujemo njihove razrede gdje učenici predstavljaju pročitanu knjigu i na taj način pozivaju svoje razredne kolege da ih i oni posude! Nakon što obiđemo sve razrede, sve knjige i njihove preporuke, okupit ćemo u digitalnu knjigu kako bi bile na jednom mjestu. U školskoj knjižnici knjige će biti posebno izložene! 
Učitelji i školski suradnici, sudionici izazova, također su knjige vratili i napisali svoje dojmove kako bi potaknuli i ostale kolege da ih pročitaju! 


[OPŠIRNIJE]2. ČITATELJSKI IZAZOV - SPOJ NA SLIJEPO S KNJIGOM
ZRINKA JURIĆ / datum: 22. 2. 2021. 21:47

U knjižnici je u tijeku 2. čitateljski izazov u kojemu sudjeluje po jedan učenik iz svakog razreda koji je posudio knjigu "na slijepo", ali i nekolicina učitelja i stručnih suradnika koji su prihvatili izazov! Nakon što knjige pročitaju i ispune nekoliko zadataka predstavit ćemo vam rezultate i tog izazova te otkriti koje su to tajanstvene knjige u izazovu bile kako biste ih i vi posudili!  ​      PLAKAT uz 2. čitateljski izazov 


[OPŠIRNIJE]ZAVRŠENA JE AKCIJA "ČITAM, DAM, SRETAN SAM" ZA DJECU S PODRUČJA STRADALIH POTRESOM
ZRINKA JURIĆ / datum: 19. 2. 2021. 22:40

U ponedjeljak 15. veljače u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci odnijeli smo paketiće prikupljene u akciji povodom Međunarodnog dana darivanja knjigom koji se obilježava 14. veljače. Odaziv u školi bio je uistinu velik te ovim putem želimo zahvaliti učenicima, njihovim roditeljima, učiteljicama i razrednicima na svakom daru! Hvala vam svima! 
Paketići sa slikovnicama (a bilo je tu i knjiga i društvenih igara), slatkišima i porukama podrške i ohrabrenja razveselit će djecu s podučja stradalih potresom za koje je ovogodišnja akcija i bila namijenjena, a mi smo ispunjeni i sretni jer smo "svoju knjigu dali i tuđe srce obradovali"! 


 


[OPŠIRNIJE]PREDSTAVLJAMO 1. ČITATELJSKI IZAZOV - ČITAMO NAGLAS SVOJE PJESME, PRIČE, IGROKAZE...
ZRINKA JURIĆ / datum: 9. 2. 2021. 12:36

Na 1. čitateljski izazov posvećen Međunarodnom danu čitanja naglas, koji se ove godine obilježavao 1. veljače, odazvao se 41 učenik naše škole od 2. do 8. razreda. Prvašići nam uče čitati i pisati pa će nam se oni priključiti u nekim sljedećim izazovima! 
U ponedjeljak 1. veljače i u utorak 2. veljače učenici su naglas čitali u školskoj knjižnici svoje pjesme, priče, igrokaze, ulomke iz leksikona, a neki su svoje pjesme i repali. Dio tekstova nastao je tijekom nastave, dio ih je povezan sa lektirom, a dio su učenici pisali upravo za ovu prigodu! 
Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju u ovom izazovu i na sreći koju su nam priuštili! Bio je užitak slušati njihove radove o ljubavi, sreći, učiteljicama, Slavoniji, svakodnevnim situacijama, snjegovićima, mozgovima, jeseni, Šokcima... 
Snimke sudionika okupili smo u 4 videozapisa. U prvom dijelu svakog videozapisa nalazi se popis sudionika.  Zahvaljujemo učenicima 2. a, 3. b i 3. c, 4. a i 4. b, 6. b i 8. a razreda na prihvaćanju izazova, a učiteljicama Zdenki Pezer, Ljubici Bikić, Dunji Golek, Hrvojki Lenđer, Dajani Jozanović i Ireni Mataković na poticaju i ohrabrenju svojih učenika! 

Donosimo poveznice na videozapise! 

1. ČITATELJSKI IZAZOV - 1. DIO

1. ČITATELJSKI IZAZOV - 2. DIO 

1. ČITATELJSKI IZAZOV - 3. DIO 

1. ČITATELJSKI IZAZOV - 4. DIO 

Ovih dana predstavit ćemo i novi izazov! 

                                                                  Josipa i Zrinka, školske knjižničarke


[OPŠIRNIJE]OVOGODIŠNJA AKCIJA DARIVANJA KNJIGOM USMJERENA JE NA DJECU IZ POTRESOM STRADALIH PODRUČJA
ZRINKA JURIĆ / datum: 31. 1. 2021. 20:49

Bliži se i Međunarodni dan darivanja knjigom (14. veljače) u koji se naša školska knjižnica i naši učenici uključuju već nekoliko godina. Podsjećamo da smo pretprošle godine slikovnicama i društvenim igrama darivali dječji odjel vinkovačke bolnice, a prošle godine slikovnice i knjige prikupljene u akciji našle su svoje mjesto u čekaonicama pedijatrijskih i zubnih ambulanti u Vinkovcima.
Ovogodišnju akciju provodimo u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, Gradskim društvom Naša djeca Vinkovci i Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci, a usmjerena je na djecu koja su u potresu ostala bez svega pa i vlastite slikovnice.
Pozivamo  naše učenike i njihove roditelje da se prema svojim mogućnostima uključe u akciju. Prikuplja se po jedna slikovnica, jedan slatkiš i poruka prijatelju stradalom u potresu u radnom vremenu školske knjižnice od 1. do 14. veljače 2021.! Prikupljene paketiće slikovnice, slatkiša i poruke odnijet ćemo u gradsku knjižnicu odakle će biti dopremljene onima za koje je akcija i pokrenuta! 
Unaprijed zahvaljujemo na odazivu na akciju uz slogan Međunarodnog dana darivanja knjigom Čitam, dam, sretan sam! - Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj! 

                                                          Josipa i Zrinka. školske knjižničarke 

 

 


[OPŠIRNIJE]1. ČITATELJSKI IZAZOV - ČITAMO NAGLAS SVOJE PJESME, PRIČE, IGROKAZE...
ZRINKA JURIĆ / datum: 27. 1. 2021. 12:27

U prvom izazovu za siječanj zadatak je čitati naglas neku svoju pjesmu, priču ili igrokaz. Učenici ih trebaju uvježbati izražajno čitati, a izazov povezujemo s 1. veljačom kada se obilježava Svjetski dan čitanja naglas. Želja nam je čuti učeničke radoveohrabriti ih da pišu svoje pjesme i priče, ali i da ih i čitaju kako bi ih i drugi čuli. Razgovarat ćemo s njima o tome što vole pisati, što vole čitati, vole li čitati naglas! Na taj način ćemo obuhvatilti četiri ključne jezične djelatnosti: slušanje, čitanje, pisanje i govorenje!

Realizaciju prvog izazova organizirat ćemo u knjižnici 1. veljače (ponedjeljak za jutarnju smjenu) i 2. veljače (utorak za popodnevnu smjenu). Čitanja ćemo snimiti te objediniti u zajedničke snimke!


[OPŠIRNIJE]2021. GODINA ČITANJA - 12 MJESECI - 12 ČITATELJSKIH IZAZOVA
ZRINKA JURIĆ / datum: 26. 1. 2021. 12:10

2021. godina proglašena je Godinom čitanja na sjednici Vlade RH, a na prijedlog Ministarstva kulture i medija krajem prosinca 2020. Dio je to i Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada RH usvojila 2017. godine.

Pozivamo učenike, učitelje i roditelje da GODINU ČITANJA zajednički obilježimo sa što više čitanja, razgovora o važnosti čitanja, aktivnostima poticanja čitanja i uživanja u čitanju. Svi znamo koliko je čitanje važno za naše učenike, ali i sve nas!

U (OPŠiRNIJE) pročitajte što u školskoj knjižnici uz uobičajene aktivnosti planiramo dodatno organizirati!                                                                  


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju